Berta


 

Hoe een Poolse zwerfhond publiekslieveling in Friesland werd (van 12-02-2012-23-01-2018).

Ruim 6 jaar terug kwam ik op Facebook oog in oog met een foto en verhaaltje over een oudere grote hond die in een Pools asiel de barre winter maar moeilijk doorkwam. Medisch ongemak, haar stramme lijf en de kou deden Beta geen goed. Vanaf de foto keek een vriendelijke kruising St Bernard me aan.

Nou wil het feit dat ik werk in een kleinschalig dierenpension waar ook seniorenhonden kunnen wonen. Iedere dag komen er medewerkers met een verstandelijke beperking die hier dagbesteding hebben, om voor de dieren te zorgen en leuke dingen met ze te doen. Zo is er dus veel aandacht voor alle aanwezige dieren die wij onderdak bieden. Zouden wij Beta hier een thuis kunnen geven?

Na contact met Stichting Vagabond-Pets waren we al snel door de keuring, dit kon voor Beta wel eens precies de juiste plek zijn. 12 Februari 2012 heb ik Beta opgehaald bij Ellen. Vanaf die dag ging Beta door het leven als Berta, deze naam bekt nou eenmaal makkelijker voor ons Friesche Nederlanders.

Berta vond al snel haar plekje. Met iedere hond die bij ons binnenkwam, en dat zijn er over de jaren vele geweest, kon Berta opschieten stabiel als ze was. Berta had al snel door hoe het werkte, als er gebracht en gehaald kon worden dan gaf ze aan naar de receptie te willen en zo werd ze daar het vaste ontvangstcomité. Buiten die tijden om was ze de hele dag in de grote kantine. Klanten kenden haar al snel bij naam. En Berta was favoriet bij onze medewerkers….een wandeling, een borstelbeurt, tandenpoetsen, een balspel. Het kon allemaal met Berta, iedere dag weer. En ieder voorjaar werd Berta haar donshaar buiten gelegd en kwamen de vogels het oppikken om er een warm vogelnestje van te maken.

Ze haalde ook kattenkwaad uit maar je kon onmogelijk boos worden op Berta want de vrolijkheid die ze uitstraalde als ze weer eens haar luierdans ('prooischudden' met een pak inco materiaal, en die geven heel veel troep!) had gedaan of als ze er van tussen ging tijdens een wandeling in het bos en dan bij de auto stond te wachten daar ben je niet tegenop gewassen.

Goed en wel beschouwd sta je wel eens stil bij hoe Berta ooit een zwerfhond is geworden in Polen, daar in een asiel terecht is gekomen en uiteindelijk als publiekslieveling een grote schare fans heeft opgebouwd die zich iedere dag om haar bekommeren en van alles met haar deden. Dan ben je toch een rijk dier, gezien hoe de situatie er ooit voor stond tijdens de noodoproep.

Zo tegen het einde van 2017 zagen we toch echt dat Berta het moeilijker kreeg, ondanks de pijnmedicatie.
De pijn nam meer en meer de overhand. Een kleine maand voordat ze hier 6 jaar zou wonen hebben we de dierenarts laten komen en is ze vredig met de kop op mijn schoot ingeslapen. Ze laat een onbeschrijflijke leegte na, vele tranen zijn gevloeid maar ook de mooie herinneringen worden dagelijks opgehaald. Iedere medewerker heeft inmiddels een mooie foto van Berta gekregen en haar naam zweeft iedere dag meerdere keren door het gebouw. Stel je nou toch voor dat je als voormalig zwerfhond hond zo’n rol mag spelen….. en die rol had Berta. De hoofdrol.

Bianca


                              

      
                                                                     Getekend door een cliënt, tevens grote fan van Berta

 
2012/2013 Berta in haar hoogtijdagen bij Matu