Lana (Mona)


 

Inmiddels is Lana alweer ruim een jaar in ons midden. Het lijkt alsof ze er altijd al is geweest! Elke dag genieten we weer van haar aanwezigheid. Ze geeft ons zoveel liefde en plezier en we kunnen uren naar haar blijven kijken. Lana heeft niet één gezicht, ze heeft wel tien gezichten!

Als we terugblikken over het jaar, dan is Lana echt gaan acclimatiseren nadat ze ongeveer een half jaartje bij ons was. Omgekeerd kregen wij rond diezelfde tijd ook steeds meer inzicht in de gebruiksaanwijzing van Lana, ondanks dat ze van begin af aan een zeer gemakkelijke hond in de omgang is geweest. Ze is erg rustig, met momenten ook een beetje aan de aanhankelijke kant.

Daarnaast is en blijft ze vooral ook een nieuwsgierige hond, zowel naar mensen als naar andere honden. Met andere honden gaat ze nog steeds wisselend om. Herdershonden blaft ze van zich af, voor kleine hondjes rent ze hard weg met de staart tussen haar benen. Dat leidt regelmatig tot lachwekkende taferelen. Lana is verder een zeer gevoelige hond. Als ze zich maar enigszins bedreigd voelt bijt ze van zich af, anders loopt ze gewoon rustig door.  Spelen blijft wat ongewoon voor haar. Lana is niet van de ballen en stokken. Sinds kort gaat ze samen wandelen met haar ´buurmeisje´ Senna, een Labradorvrouwtje, om zo het spelen te stimuleren. Ze blijft haar voorzichtigheid betrachten, maar vindt het ook zichtbaar steeds leuker. Thuis begint ze ook steeds meer met ons te spelen. Ze laat zich dan eerst graag over haar buikje aaien en houdt vervolgens van wat licht ´duw- en trekwerk´. Daarbij begint ze langzaamaan ook een beetje speels te bijten.

Binnen de familie is ze helemaal idolaat van haar `opa en oma`. Als de auto de oprit oprijdt rent Lana al blaffend en springend door het huis. Als ze binnen komen wordt ze helemaal 'gek', dan is het piepen en springen, in de mand en uit de mand!

Verder blijft ze een op en top diva. Als haar iets niet bevalt krijgen we 'de lip', zoals we dat noemen, en laat ze ons haar lange spitse tandjes zien door haar lip op te trekken. Dan liggen wij in een deuk!
Het leidt tot doldwaze gezichten.

Lana wil er graag bij horen en wat dat betreft kunnen we zeggen dat we ook een echte drie eenheid zijn geworden. 

Tim, Mira en Lana


 

Hoi Jeannette,

Inmiddels is Lana, voorheen Mona, een dikke maand bij ons. We adopteerden haar precies op de dag dat ze volgens haar paspoort twee jaar werd. Een mooie dag voor een nieuwe start! We hebben Lana op die dag opgehaald bij het gastgezin waarin ze verbleef. Lana had goed in de gaten dat er iets ging gebeuren; wat dat betreft blijkt ze een zeer gevoelige hond. Tijdens de autorit en de eerste twee dagen bij ons thuis was ze redelijk angstig. Het is voor haar de eerste keer dat er geen andere honden bij haar zijn. We zijn echter ontzettend trots op haar aanpassingsvermogen in korte tijd. Na enkele dagen voelde Lana zich duidelijk meer op haar gemak bij ons. We gaan veel met haar wandelen in de velden en we zien haar met de dag opbloeien. Na een week durfden we haar al los te maken van de lijn en dat gaat ontzettend goed. Ze blijft dicht bij je in de buurt als je met haar wandelt, reageert goed op je als je haar roept en ze durft steeds meer ruimte voor zichzelf in te nemen. Het is geweldig om te zien met welke elegantie ze door het veld kan lopen: oren gespitst, lijfje rechtop en alert op alles wat er om haar heen gebeurt… J ! Ze houdt de “roedel” graag bijeen en toont haar jachtinstinct.

Verder is het een ontzettende knuffelhond…ze laat zich heel graag aanhalen en geniet van het borstelen.  Ze wordt steeds nieuwsgieriger naar andere mensen en laat anderen goed toe. Tijdens het wandelen trekt ze de aandacht en worden er heel wat gesprekken gevoerd over haar herkomst. Daarbij valt ons op dat gelukkig steeds meer mensen honden uit een asiel hebben.

In haar doen en laten is ze erg rustig. Spelen is iets dat ze (nog?) niet kent en waarschijnlijk nooit geleerd heeft. We zijn dan ook benieuwd of we haar dat nog kunnen bijbrengen. In het contact met andere honden is het soms nog even aftasten met haar, maar tot nu toe verloopt het allemaal goed.

Net als bij iedere andere hond zijn er bij Lana karakteristieke trekjes of eigenaardigheden. Daarin weten we tot nu toe onze weg met haar te vinden. Af en toe leidt het tot hilarische situaties.

Hoe dan ook, wij zijn ontzettend blij met onze mooie Lana en ze brengt ons veel vreugde en plezier!

Groetjes,

Tim en Mira