Verslag 17e Trip Polen van 16 t/m 21 november 2009 
 

VOORBEREIDINGEN:

In de weken voor 16 november zijn we druk geweest met alle voorbereiding voor de 17e trip, zo heeft er een hokkenproject gelopen om geld in te zamelen voor nieuwe hokken in de kennels in het asiel van Opole. Er is onwijs veel voer, manden en allerlei andere dierenbenodigdheden gedoneerd, hierdoor kwamen we voor de vraag te staan: hoe komt dit in Opole ?? We hebben hiervoor contact opgenomen met een transportbedrijf dat gespecialiseerd is in transport naar het Oostblok, de situatie uitgelegd en zij hebben hier direct positief op ingespeeld door ons de mogelijkheid te geven om diverse pallets aan te leveren en dat zij dit naar Opole zouden vervoeren voor een gereduceerd tarief.
             
                                     
            
                       
De medewerkers van het asiel moesten de dieren verzorgen dus werd alles ondergedekt tot wij kwamen.           
                                        

Het hokkenproject liep boven verwachting en stelde ons in de gelegenheid om 11 nieuwe hokken te laten zagen bij een bedrijf, we hebben gekozen voor 5 grote hokken, 5 kleine hokken en 1 hok voor 1 bepaalde hond. Om de puntjes op de i te zetten zijn er RVS hoeklijnen gesponsord door ERBA plaatbewerking uit Veenendaal zodat de hoeken van de hokken beschermd worden voor hapgrage honden. 

Enkele weken geleden meldden er zich spontaan ook nog eens 2 vrijwilligers (Kik en Marcel) aan die hun vrije tijd graag ter beschikking van de stichting wilden stellen. Dit stelde ons in de gelegenheid om het hokkenproject binnen een week te realiseren in Opole aangezien we met 2 extra mannen daar zouden zijn, tevens hadden zij een bestelbus beschikbaar gesteld om nog eens 900kg aan spullen mee te nemen.         

Dus al met al zou dit een trip worden zoals nog nooit is gebeurd bij de stichting, we nemen  namelijk 3200kg voer, manden, dekens, benches enz. enz. mee en daarbij nog een 11 nieuwe hokken en 2 oudere hokken.

MAANDAG 16 NOVEMBER

Vandaag hadden Ellen, Jeannette, Adriaan en Melanie afgesproken om rond 12u te verzamelen aan de Duitse grens t.h.v. Arnhem, Adriaan & Melanie gingen eerst nog even via Veenendaal om de RVS hoeklijnen op te halen.

We reden volgens planning om 12u weg bij de grens met 1 missie……....Opole !! De reis door Duitsland liep voorspoedig, het was rustig op de weg alleen het weer zat niet mee want het was regen, regen en regen maar ja dit mocht de pret niet drukken. Na een aantal stops arriveerden we rond 19u bij het hotel in Dresden waar we de eerste nacht zouden doorbrengen. We hadden hiervoor gekozen omdat dit meer rust geeft dan het in één keer door rijden naar Opole dan bekaf in een donker Opole aan te komen.

DINSDAG 17 NOVEMBER

Vanmorgen zijn we rond 9:30u vertrokken uit Dresden. Het weer was gelukkig opgeknapt en we kwamen rond 13:20u aan in Opole, hier hebben we eerst ingecheckt bij het hotel waar we die week zouden verblijven. Hierna zijn we spoedig naar het asiel gegaan waar we hartelijk werden ontvangen door Dorota en Magda en alle andere medewerkers. Gelijk zijn we aan de koffietafel gegaan om even bij te kletsen over het wel en wee in Opole. Na alle nieuwtjes uitgewisseld te hebben zijn we even rondje gaan maken langs alle kennels om te kijken wie er nog wel en wie er niet meer zaten.

Maandag 16-11 waren de 4 pallets (2100kg voer) al aangeleverd door het transportbedrijf, deze stonden onder een zeil en moesten leeg gepakt en in het magazijn gestapeld worden. Dit hebben we met z'n 6-en 'even' geregeld zodat 's avonds alles droog in het magazijn zou staan.

Het magazijn stond nu al bomvol en er waren nog 3 auto’s vol voer en spullen die erin moesten, dus er moest eerst nog een stelling gebouwd worden om alles kwijt te kunnen, maar dit werd een klus voor woensdag.

Aangezien het in deze tijd al vroeg donker wordt in Polen zijn we rond 17u gestopt met slepen en sjouwen en zijn we lekker naar het hotel gegaan om te douchen, eten en een gezellige avond te maken.

Deze avond zijn rond 20u Kik en Marcel vertrokken uit Strijen met een bus afgeladen vol richting Opole dus die verwachten we rond 8u woensdagmorgen in Opole.
                      

WOENSDAG 18 NOVEMBER

Om 7:20u rammelde de telefoon, Kik en Marcel waren een half uurtje voor Opole. Ondertussen zijn Adriaan, Melanie, Ellen en Jeannette alvast aangeschoven aan het ontbijt en rond 7:50u kwam de bus met Kik en Marcel voorrijden. Na een hartelijk welkom zijn ook zij aan het ontbijt aangeschoven en hebben we wat nieuwtjes over en weer uitgewisseld. Boven verwachting viel het weer 100% mee, er was regen voorspeld maar in plaats daarvan scheen de zon al en met een temperatuur van rond de 12gr mogen we in deze tijd absoluut niet klagen.

Om 10u kwamen we met z’n 6-en aan bij het asiel, voor Kik en Marcel was het de eerste keer dat zij hier kwamen en waren uiteraard reuze benieuwd hoe het er uit zou zien. Aan de ene kant viel het mee aan de andere kant waren ze wel verbaasd. Het nieuwe gedeelte ziet er natuurlijk tiptop uit maar als je dan om je heen kijkt zie je toch wel dat de tijd daar redelijk heeft stil gestaan. Maargoed………..tijd voor actie, de 3 auto’s werden leeggehaald, hierin zaten natuurlijk ook de 11 nieuwe hokken en de 2 oudere hokken. Na het lossen en koffie kon er geklust gaan worden, Kik en marcel zouden zich bezighouden met de hokken en de rest zou allerlei klusjes doen zoals stelling bouwen, hondjes wandelen, foto’s maken en info verzamelen over nieuw te plaatsten honden in NL en voor virtuele adoptie op de website.
 
Ellen, Jeannette en Dorota zijn s´morgens op gesprek geweest bij de directeur van het asiel in Opole, tevens directeur van de dierentuin. Zij hebben  hier aangegeven dat de nieuwe kennels na 1.5jr toch wel wat onderhoud moeten hebben, zo begint de betonnen vloer al te brokkelen, als hier niets aan gebeurt dan is het over een aantal jaar weer helemaal vervallen. De directeur gaf aan dat er door de economische crisis geen geld meer beschikbaar is voor het asiel. Ook gaf hij te kennen dat hij erg blij is met alle hulp uit Nederland vandaan. We hopen dat door dit gesprek de positie van Dorota t.o.v. de directie is verbeterd.
                        
                     
 

Na een pittig dagje klussen zijn we rond 16u gestopt om avond te gaan houden, we zijn met z’n 6-en weer terug gegaan naar het hotel om te douchen. Om 17:45u zouden Magda en Dorota ook bij het hotel zijn zodat we met z’n 8-en een gezellig avondje zouden hebben. We zijn Opole in gegaan en hebben eerst heerlijk gegeten en daarna nog wat gedronken ergens anders. Hierna zijn we met een voldaan gevoel ons mandje ingerold.
 

 

DONDERDAG 19 NOVEMBER

Vandaag zijn Dorota, Ellen, Jeannette en Magda om 10u vertrokken naar Tomaszów. Daar aangekomen was er nog een hele delegatie aanwezig waaronder 3 vrijwilligers van Tomaszów en 2 wethouders van Tomaszów.

Er is met de directeur gepraat over het welzijn van de hondjes in het asiel en de voortgang van het asiel. De directeur had bij de gemeente aangeven dat hij niets nodig w.b. hulp en goederen terwijl hij in het bijzijn van de wethouders een complete lijst aan ons overhandigd wat voor goederen hij kan gebruiken uit Nederland. Dit verbaasde de wethouders uiteraard wel en hierover zijn ook vragen richting hem gesteld. Ons vermoeden is dat de directeur overrompeld is door alle aandacht van buiten af, hij heeft jaren aan één stuk zelf het regime in handen gehad en tegenwoordig wordt er over zijn schouder mee gekeken door zowel het gemeentebestuur als Stichting Vagabond-Pets. Wij zijn zeer blij dat het asiel ook door het gemeentebestuur wordt bezocht en dat dit voor hen ook een punt van aandacht is. Het zal waarschijnlijk nog wel een aantal jaar duren voordat ze op het niveau van bijvoorbeeld Opole zitten maar zolang er aan gewerkt wordt dan is er hopelijk vooruitgang zichtbaar 

Om half 5 zijn we vertrokken met 6 hondjes, hiervan zijn er 4 doorgebracht naar een pension in Czarkow, deze hondjes verblijven hier op kosten van de stichting. In Czarkow hebben we o.a. Jumper en nog een hondje weer opgeladen en zijn met in totaal 4 honden doorgegaan naar Opole. Hier aangekomen waren ook de anderen weer terug uit Tomaszów dus alle hondjes werden in kennels geplaatst.

Kik en Marcel hebben vandaag alle 11 nieuwe hokken afgemaakt en in kennels geplaatst. Tevens zijn er 7 bestaande hokken ook in kennels geplaatst. Verder hebben ze vast een begin gemaakt met het opruimen van het terrein, hierop lagen allemaal stalen binten van de vroegere kennels, deze hebben ze aan stukken geslepen zodat het allemaal te verslepen is.
                     

Melanie heeft de hele dag foto’s gemaakt, info verzameld voor de website en virtuele adoptie.

's Avonds rond 21:30u waren we allemaal weer in het hotel, hier hebben we nog een gezellige avond gehad en zijn we rond 0:15u ieder zijns weegs gegaan richting bed.
                      
                                                           

VRIJDAG 20 NOVEMBER

Vandaag zouden we uitslapen omdat de komende nacht de terugreis naar NL staat te gebeuren. Rond 9:15u zaten we allemaal te ontbijten en om 10:30u waren we weer in het asiel. Vandaag zijn er op de nieuwe hokjes bordjes geplaatst zodat zichtbaar is dat deze van de stichting zijn, het hele terrein is ijzervrij gemaakt en is alles naar de toegangspoort gesleept zodat het opgehaald kan worden. Het is de bedoeling dat er in de loop van 2010 een speelveld komt voor de hondjes, we hopen dat dit volgende jaar realiseerbaar is want dit zou echt uniek zijn dat de honden op een afgesloten stuk los kunnen lopen en niet continu opgesloten moeten zitten in de kennels als er bezoekers komen.

Vrijdag was ook een dag van aandacht, er kwamen mensen van een Poolse krant, die hebben een interview afgenomen en foto’s gemaakt van de hele ploeg. Later die dag kwam er nog een televisieploeg om te filmen en ook weer een interview af te nemen.

We hopen dat al deze positieve aandacht ook een positieve uitwerking krijgt op de inwoners van Opole, dat zij ook zien dat er hulp geboden wordt vanuit Nederland en dat niet alles vanzelf gaat.

Verder zijn alle papieren voor de terugreis in orde gemaakt zoals inentingspapieren en paspoorten.

Rond de klok van 15u zijn we al onze spullen op gaan ruimen en hebben Kik en Marcel de bus reisvaardig gemaakt aangezien zij eerder zullen vertrekken naar NL.

En dan was het zover…………15:45u, Kik en Marcel nemen afscheid van iedereen en vertrekken weer naar Nederland. Wij als stichting zijn hen zéér dankbaar voor al het werk wat zij verzet hebben in Opole, zonder deze hulp hadden we niet bereikt wat we nu WEL bereikt hebben!!! Als we hun zo hoorden hebben zij het ook als erg nuttig en gezellig ervaren en we hopen dat we t.z.t. nog eens hun hulp kunnen krijgen bij zo’n enorme trip.

Kik en Marcel: BEDANKT VOOR JULLIE GEWELDIGE INZET AFGELOPEN WEEK !!

Na hun vertrek is de rest wat aan het rommelen gegaan om de terugreis met 8 hondjes voor te bereiden, alle benches moesten klaargezet worden en in de auto’s gepast worden. Om 17:30u zijn we nog even gaan eten met Magda en Dorota. Hierna zijn we nog even wezen shoppen in Opole om e.e.a in te slaan voor de terugreis. Toen werd ook gelijk duidelijk hoe krap bij kas het asiel zit, Dorota (cheffin asiel) kocht van haar eigen geld, terwijl ze al bijna niets heeft, waspoeder en zeep voor het asiel. Dit is natuurlijk niet te verkroppen als je ziet hoe hard ze moet werken voor die paar centen die ze krijgt. Wij hebben daarom een contante gift gedaan zodat ze hiervan deze spullen voorlopig kan betalen.

Na de terugkomst werden we op kantoor geroepen, hier kregen wij allemaal persoonlijk een cadeau overhandigd als dank voor de tomeloze hulp uit Nederland. Kik en Marcel hadden dit al eerder ontvangen toen zij vertrokken. Uiteraard is ons wel duidelijk dat wij dit niet allemaal alleen kunnen doen maar dat wij dit kunnen doen door de vele sponsors, giften en steun door woord en daad.

Om 19u zijn wij begonnen met het inladen van de hondjes, na een uurtje passen en meten hadden alle hondjes een plekje gekregen. Wat voor mij persoonlijk wel een speciaal tintje aan de terugreis gaf is het feit dat er tussen de 8 hondjes 1 hond zat voor Bert & Lia, deze 2 mensen zijn altijd zo druk voor de stichting, het liefst op de achtergrond, met regelen, bellen, halen, wegbrengen enz. enz. teveel om op te noemen, alles wat we vragen is of wordt geregeld en nu kunnen wij hun verblijden met een hond uit Polen.
 
 

Na nog een kop koffie zijn we met 4 vrijwilligers en 8 hondjes om 20:30u vertrokken voor de lange trip naar Nederland, het weer was gelukkig prima. Na een aantal stops en chauffeurswissels kwamen we om 8:15u aan in Den Bosch. Hier werden we met open armen ontvangen door Bert & Lia die uiteraard zeer blij waren om ons te zien maar nog veel blijer waren dat ze hun nieuwe aanwinst in de armen konden sluiten, zij geven de 10 jarige Laska de komende jaren een gouden mandje !! We hebben toen met z’n allen de honden uitgeladen en in de tuin gedaan zodat ze de pootjes weer even konden strekken. Na verloop van tijd druppelden de nieuwe baasjes en gastgezinnen binnen om 'hun' hondje op te halen.

                      
                                                          
                      

We wensen iedereen veel geluk met hun nieuwe aanwinst uit Polen !!

Na een drukke voorbereidingstijd, een drukke week in Polen, een lange reis van 2850 km. kijken we terug op een hele mooie tijd waarin we veel bereikt hebben. Niet met ons 6-en maar met iedereen samen die hulp en steun geeft op wat voor manier dan ook. Het is iedere keer weer geweldig om te ervaren dat we het niet alleen hoeven te doen

Zoals het nu lijkt was dit de laatste trip voor 2009, we hebben dit jaar veel bereikt en hopen dit in 2010 op dezelfde manier voort te zetten of eigenlijk 2009 te overtreffen!!