Verslag 24e bezoek aan Polen van 28-09-2010 t/m 2-10-2010
 

Dinsdag 28 september

Dag van vertrek. We spreken af om 06.15 's morgens in Nuland. Laatste spulletjes gaan in de auto en om half 7 zijn we op weg. Het is vaker voor gekomen dat er dingetjes gebeuren, zo ook dit keer. De TomTom weigert te werken. Toespreken, tikken en kloppen op het apparaat, zelfs reanimatie, niets helpt. Hij doet het niet en is dit ook niet van plan. De eerste stop hebben we dus al snel, we kopen een Europese landkaart bij de benzinepomp. Dit hebben we eerder aan de hand gehad, dus geen probleem om hiermee in Polen te komen.

Duitsland is bekend om zijn groot wegennet waar je lekker gas kunt geven en hard rijden. Dit vraagt natuurlijk ook om het nodige onderhoud. Laat men nu net afgesproken hebben om dat onderhoud allemaal te plannen op 28 september. "Danke für Ihr verständnis". Ja ja, het houdt een keertje op toch?

Dit geeft de nodige vertraging. Met de nodige stops mee om te rusten en wat te eten komen we 18.30 (12 uur later) in Opole aan. Dorota en Magda wachten op ons met lekkere pizza. Heerlijk hen weer te zien. We praten wat bij, laden de auto uit en gaan richting logeeradres bij Magda.

Woensdag 29 september

Om 9.00 stappen we weer in de auto. Nu gaan we richting Tomaszów, samen met Magda en Kasia.

De werklust aan wegen is overgeslagen van Duitsland naar Polen. We rijden er 4 uur op ipv 3 uur normaal naar het asiel.

We zien er 2 oudere herders zitten, ééntje ervan heeft een soort opengebarsten gezwel bij het oor hangen. Ze staan op de lijst van euthanasie. Gelukkig halen de vrijwilligers ze uit het asiel weg en doen ze in pension. Het zijn lieve honden die nog een kans verdienen. Er zitten alleen zoveel herders daar.

              

Op verzoek van de dierenarts van het asiel nemen we Borys mee, een lieve terriërkruising van ongeveer 7. Hij heeft een ontsteking in zijn oor en de medewerkers van het asiel zijn niet trouw met verzorging hiervan. Drops een jongeling van 2 jaar hadden we al besproken. Hij zit al ruim anderhalf jaar in het asiel. We zien ook nog een kleine teefje Pixi. Ze is ongeveer 2 jaar en de andere honden snauwen haar weg. Ook hadden we al foto's gezien van een grote reu, Ben, ongeveer 7 jaar. Lief en een knapperd, ook hij mag mee.

                      
                                                   Borys                                                          Drops
                      
                                                      Ben                                                                 pixi
 

Dan komen we in de 'ziekenboeg'. Er is een binnen/buiten maar kan niet afgesloten worden. Alles is nat, ook de dieren die daar zitten. We zien er zeker 15 pups, nat, koud, bibberend. Hun slaapplek is een half open vlonder waar ze geen enkele bescherming hebben. De vlonder is nat, er ligt zelfs geen deken op en die kleine lijfjes zakken er tussen de planken in weg. Dan sta je voor de keus welke mee mogen en welke zo moeten blijven zitten daar. Wat een ellende. Diva, Tess en Lara komen mee.

                   
                                         Pupje links Diva                                                          Tess    
                                                    
                                                                                      Lara          

Uiteindelijk nemen we 7 honden mee (hiervan gaan er 4 mee naar NL in opvang en 3 in pension in Opole). Ook nemen we op verzoek van de vrijwilligsters van het asiel nog een hond mee, Smieszek, hij gaat naar een pension in de buurt van Opole en op deze manier kunnen we ze helpen met vervoer.
Onderweg vinden we nog een Labrador en gaat ook mee naar het asiel in Opole.

Gelukkig kunnen we nog helpen met voer en riemen ed.
 
                                   

De nodige honden staan al weer op ons netvlies voor een volgende keer...

                                
                                      Teckel met ontstoken oog                       Herder met 3 poten
                
                                            Buli                                                              Lief hondje

De reis terug naar Opole  verloopt wel snel. De honden zijn allemaal rustig en krijgen een schoon en droog onderkomen in het andere asiel.

Zelf gaan we nog wat eten en hebben een rustige avond.

Donderdag 30 september

De dag om rustig bij 'onze' nieuwe hondjes te gaan kijken en mooie foto's te maken. Een paar honden die bij virtueel staan zetten we ook weer op de foto, wandelen met een aantal honden en maken filmpjes.

Lopen rond langs de hokken om te kijken welke honden er nieuw zijn en zien een paar senioren die op de site komen. Een heerlijk rustig dag met de honden, kriebelen, knuffelen en lekkertjes uitdelen.

'Avonds gaan we mee naar Dorota  en blijven daar slapen. Litka komt er ook bij zitten. Zij heeft Snoet/Coma in opvang gehad.

Dorota verteld ons dat er zondag 3 oktober een open dag is op het asiel.

Dit is voor de eerste keer. Er staat een advertentie in de krant om het onder de aandacht te brengen. Hopelijk hebben ze een mooie gezellige dag en worden er een aantal dieren besproken.

Het wordt laat voor we het licht uit doen. Maar erg gezellig.

Vrijdag 1 oktober

De laatste dag om nog wat foto's te nemen en papieren in orde te maken van de honden die mee gaan. Magda laat ons Alvaro zien. Een super grote Deense Dog. Nog jong en geweldig onstuimig. Absoluut lief maar geen enkele opvoeding genoten. Hij is broodmager en heeft daardoor ook ligplekken over het gehele lichaam. Maar nu met goede verzorging komt het wel goed met hem. Hij gaat over een paar dagen naar een gastgezin in Warschau.
 
             
                                                                                 Alvaro  

Zaterdag 2 oktober

Om 8.00 uur zijn we in het asiel. De honden die mee gaan worden nog even uitgelaten. We drinken wat en de honden gaan in de bench in de auto. Nemen afscheid van Dorota en Magda en de andere medewerkers.

Goed 9.00 uur vertrekken we naar NL. De reis verloopt prima. De honden zijn geweldig. Ze liggen rustig te slapen. Om 19.00 komen we weer in Nuland aan. Hier kunnen de honden zich eindelijk weer even uitstrekken en uitleven in de tuin en hun behoefte doen. Snoet gaat mee met haar nieuwe baas. Zij krijgt de nodige hondenvrienden op haar nieuwe plekje om mee te spelen.

Drops, Tess, Diva en Pixi gaan in opvang. Pixi naar Marjan en Pesso, Drops bij Loes en Pixi en kleine Tess blijven bij Ellen.

                                                    
                                                                 Beentjes strekken in Nuland 

Allen beginnen aan een nieuw en hopelijk zeer lang gelukkig leven.

Laten we ons best gaan doen voor degene die nog wachten.                                                           

Ook dit keer mochten we weer rekenen op steun van velen. De sms'jes, mailtjes, telefoontjes, hulp van gastgezinnen enz. Bedankt allemaal.

Lia en Bert bedankt voor de warme ontvangst en de zorg voor de inwendige mens. 

Ellen en Jeannette