Verslag Polen 19 t/m 25 aug. 2012

    

Zondag 19 aug 2012

Anders dan voorheen besluiten we al op zondag te vertrekken, lekker rustig op de weg.
De auto is volgeladen met voornamelijk (dieet)voer, riemen, medicatie, ontsmettingsmiddel en benches.
Het rijden gaat voorspoedig, het is enorm heet, maar dankzij de airco is het goed te doen. Met de nodige stops arriveren we begin van de avond bij Dorota waar we zullen logeren. We zien Moherek weer, die bij Dorota mag logeren tot er een definitief plekje voor hem gevonden is. Bij hem is een bult gevonden in zijn voet, we wachten op uitslag bioptie. We eten wat, kletsen bij en dan naar bed.

Maandag

Bijtijds op, ontbijt en óp naar het asiel. Daar laden we de auto uit en beginnen met een rondje langs alle kennels.
Zoveel leuke, lieve honden weer die wachten op hun kans, het houdt niet op. Veel honden die hier in Nederland snel een plekje zouden vinden.
We nemen even een kijkje bij Meggi, ons hondje uit Tomaszów die in pension zit en gaan dan beginnen met het maken van foto's, filmpjes van honden die virtuele ondersteuning krijgen, honden die we op de website willen plaatsen voor adoptie.
Het is royaal over de 30 graden en dat maakt het behoorlijk inspannend. 

We gaan met hondje Flik naar de dierenarts, hij voelt zich wat minder goed en we laten een bloedonderzoek doen (dankzij een donatie van adoptanten kan VP de kosten voor haar rekening nemen, het blijkt dat zijn lever niet goed functioneert en hij krijgt voortaan hepatic dieetvoer hiervoor).

We ontmoeten een vriendin van Dorota, zij vraagt om hulp voor Daisy, de inmiddels alom bekende golden retreiver. Haar verhaal staat al op de site.

Eind van de middag pakken we ons boeltje en gaan op weg naar huis, onderweg nemen we in een meer nabij nog even een verfrissende duik. Dorota en haar zoon hebben een heerlijk stoofpotje voor ons gemaakt en lekker onderuit gezakt genieten we samen van de avond.

Dinsdag

Een dag met een vol programma.

Normaal gesproken zijn we altijd druk met de stichting/ honden enz. Dit tripje hebben we voor het eerst in 5 jaar wat tijd voor ons zelf ingelast.

Zolang we al naar Polen gaan is er de wens Auschwitz te bezoeken. Zoals verwacht is dit zeer indrukwekkend. Alleen al bij aankomst het zien van het spoor waarover zoveel mensen zijn vervoerd, de poort met de bekende tekst "Arbeit macht frei". De persoonlijke spulletjes van mensen, de hoop, verwachtingen, wanhoop, realisatie. De vele foto's van gevangenen. De foto's van bange/jonge kinderen, gebruikt/misbruikt voor experimenten.

Allerlei beelden komen op, beelden die je gezien hebt op tv, boeken die gelezen zijn. De opzettelijke wreedheid naar een medemens is onbegrijpelijk, nog steeds.
Helaas nog steeds actueel.

's Middags gaan we bij een vriendin van Dorota eten en vervolgens bezoeken we een ander asiel. Het blijft trekken, ook op een ‘vrije’ dag.

Het zit vol met ruim 300 honden en een 40 katten. Gelukkig gaan de adopties vrij goed maar zoals altijd blijven de oudjes zitten.
Bij aankomst zien we al snel een dappere Pekingnees aan komen stappen tussen verschillende honden in. Oud, vacht weggeknipt, veel te mager, waterige oogjes en een gebit om bij flauw te vallen. We weten meteen, die moet mee.

Na een paar smsjes en telefoontjes naar NL heeft deze kleine man, die Grimlock gaat heten, heel snel een nieuw plekje gevonden bij Suze en Fred die er helemaal voor gaan.

Woensdag

Om 6 uur uit bed, natuurlijk, ontbijten wat en gaan op weg naar het asiel waar we de auto inpakken voor Tomaszów.
Het rijden gaat goed, weer vele nieuwe wegen erbij en eind van de ochtend arriveren we in Tomaszów.

We maken een rondje langs alle kennels en zien weer vele leuke dieren zitten, ook honden die helaas al lang wachten.
Met een aantal honden gaan we wandelen, gelukkig zijn er een behoorlijk aantal vrijwilligers aanwezig die staan te popelen om ons te helpen.

Er worden flink wat foto's en filmpjes gemaakt, we kijken naar verschillende honden die in aanmerking kunnen komen om in Opole in pension te plaatsen.

We kiezen voor moeder en dochter(namen moet nog bedacht worden). Moeder is schuw en we verwachten dat ze in Opole sneller zal opbloeien, dochter is vrij en aanhankelijk. Beide middelgroot, binnenkort meer over hen op de site. Beide honden zullen door Stef en Maddy mee worden genomen naar Opole.

Begin van de avond vertrekken we weer en nemen Azor mee(een hond die terug is van adoptie en zo bang dat hij nauwelijks zijn hok uit komt en kettinghond is geweest), een klein teefje Doris, Misio (Misio komt mee naar NL in opvang) en Antek. Antek is een collie kruising en hij zal door Collie in Nood worden opgevangen en ter adoptie geplaatst.

's Avonds rond 21.00 uur arriveren we weer in Opole, brengen de honden naar hun kennels en rond 22.00 zijn we weer bij Dorota thuis.

Donderdag

Op naar het asiel en we kijken hoe de nieuwelingen hun eerste nacht zijn doorgekomen.
We gaan wandelen met de nieuwelingen en maken foto's.

Het aanhoudende hete weer maakt het mogelijk om een aantal honden te wassen. O.a. Misio, Doris en Azor gedragen zich keurig en zien er aanmerkelijk knapper uit nadien. Bij Azor knippen we ook nog heel wat klitten weg, geen overbodige luxe..
We bekennen eerlijk, met dit weer is het voor ons zelf ook heerlijk om met water te spetteren en te spatteren.

Vrijdag

Onze laatste dag alweer.

Papieren in orde maken, nog wat honden op de foto die we graag ter adoptie willen plaatsen.
We zetten een aantal pups op de foto die in het asiel zitten en op zoek zijn naar een thuis.
We kijken hoe de benches het beste passen in de auto en gaan redelijk op tijd naar huis voor een rustige avond.

Inpakken. Op tijd naar bed.

Zaterdag

Na snel wat gegeten te hebben, zijn we al vroeg op het asiel.

De honden die mee gaan mogen nog even los lopen op het terrein. Misio, Andy, Marusia, Grimlock zijn klaar voor hun reis naar NL.

De ex-kater Eddie, die bij een gastgezin verbleef, gaat ook mee.
Na veel over en weer te hebben gepraat, veel info is uitgewisseld, worden er in Opole nu ook kittens op jonge leeftijd gecastreerd/gesteriliseerd. Ook bij een aantal pups zijn ze hier al mee begonnen.

De terugreis verloopt prima, een file van een 20 min. ivm werkzaamheden. Diertjes gedragen zich werkelijk voorbeeldig. Wat een aanpassingsvermogen.

Het is nog geen 19.00 als we in Nuland arriveren, waar mensen vol ongeduld staan te wachten op hun (opvang) hondje.
We brengen eerst snel Eddie naar een kamer boven waar hij lekker zijn pootjes kan strekken en een bezoekje kan brengen aan de kattenbak. Hij zal bij Ellen in opvang blijven.
Suze sluit Grimlock in de armen. Marcel komt voor zijn Andy.
Marusia gaat mee met René en Fred in opvang, Misio (die zeer onder de indruk is van het hele gebeuren) gaat mee met Margriet en Jelle. 

We willen iedereen hartelijk bedanken voor het meeleven en meedenken.

Het was een drukke, indrukwekkende, gezellige, en vooral warme overweldigende week.

Wat het de moeite waard maakt is het feit dat we gezamenlijk bij hebben kunnen dragen aan een nieuw begin voor deze lieverds !

Ellen en Jeannette.


 Eddie                                            Andy


Misio                                              Grimlock                                      Marusia