Verslag trip Polen, 24 – 27 augustus 2011

Woensdag

Om zoveel mogelijk drukte te vermijden, omdat onze trein danig overladen en omdat Stef nachtritten heerlijk vindt, vertrekken we om 1u15 in Holsbeek (B) richting Opole met 1.645 kg  gratis voer en ingezamelde spullen.
Spijtig genoeg moeten we 1.450 kg voer noodgedwongen thuislaten. Ongelofelijk wat je met wat overredingskracht en doorzettingsvermogen op een kleine maand allemaal kan inzamelen.
De wagen loopt zelfs onder zulke omstandigheden heel lekker…. de brandstof vervliegt óók lekker trouwens ;-)
Om de wagen en brandstof te sparen wordt besloten aan 100 km/u te rijden. Het wordt een lange reis zo.
We schieten toch lekker op tot we na 800 km door een ongeluk in een hele lange file komen.  Verliezen alzo een uur extra, dat we enigszins wegwerken door 1 stop minder in te lassen.  Omstreeks 15u00 draaien we eindelijk de hobbels van straatje van het asiel in Opole op.  Dorota komt ons hartelijk verwelkomen. Wat een hitte hier !  29 graden tov 17 graden in B en NL. Op haar aanraden wordt besloten morgen uit te laden. Enkele hondjes gezien en koffie gedronken met wat vrijwilligers. Tijd om ons hotel op te zoeken. Prachtig Mercure hotel. In de koele lobby worden we hartelijk ontvangen. Wat een afknapper als we even laten de deur van de kamer openen. Niet te geloven :  30graden (ja, geen gok, er hangt een thermometer). Na een bezoekje aan de Pizzahut, gooien we ons OP het bed en vallen behoorlijk uitgeteld als een blok in slaap.

Donderdag

Vroeg uit de veren. Heerlijk ontbijt. Vandaag staat bezoek aan asiel van Tomaszów op het menu. Afspraak met Magda om 9u30.  Eerst moet er nog wat worden uitgeladen want alles zit nog nokvol. Wagen geruimd en opnieuw met voer, dekens en riemen geladen. We willen veel voer meenemen. Uiteindelijk verlaten we om 10u30 Opole met 400 kg voer én Magda in een klein hoekje. Door het aankomend EK voetbal in 2012, worden er in gans Polen nieuwe (snel)wegen aangelegd, met de nodige vertraging als gevolg, een 5 uur durende rit i.p.v. 3 uur. Veel te laat toegekomen in Tomaszów, eerst iedereen goedendag gezegd en nadien een rondleiding langs de honden en het bekijken van de problemen zoals plaatsgebrek, te weinig voer. Nadien de spullen uitgeladen en in het lege magazijn gestapeld, foto’s en filmpjes genomen van enkele hondjes. Dan was het koffie met cake en kregen we van het asiel enkele cadeautjes. Magda heeft het nodige papierwerk afgehandeld en dan hebben we Ruben en Mica in de wagen geplaatst voor de verhuis naar hun nieuwe verblijfplaats in het asiel te Opole. Iedereen nog een dikke knuffel gegeven en de rit naar Opole kon aanvangen, hondjes braaf onderweg, gestopt aan een Mc Donalds drive voor een lekker vettige hamburger en toegekomen in Opole om 22 10 u waar Ellen, Lia en Dorota ons opwachtten. Wat bijgepraat bij een heerlijk Pools biertje en dan moe en voldaan onder zeil.

Vrijdag

De vier Musketiers genieten al vroeg van een heerlijk ontbijt. Vandaag belooft een drukke agenda in het asiel: filmpjes en foto’s maken van de hondjes voor de Virtuele Adoptanten, wandelen met de hondjes. Testen of het lukt met de katten, enkele hondjes waaronder Mica een ‘grote onderhoudsbeurt‘ gegeven. Stef heeft na de opbouw van het meegenomen hondenhok de zware taak (in deze hitte) op zich genomen om het grasveld te maaien. Mooie foto’s van enkele nieuwkomers gemaakt voor op de website. Ellen gaat met Magda (en 80 kg glutenvrij Renske-voer) op bezoek bij Koka. Om 18u is het tijd om te tanken en nog wat proviand voor de terugreis morgen in te slaan. Drukke dag gehad, afgesloten met een heerlijke, gezellige maaltijd en dan vroeg naar bed. Morgen wordt zwaar : 10 lieverds richting gouden mand bij een temperatuur van 32gr.. toch altijd een avontuur.  Zullen ze allen de combinatie ‘verhuis’-stress en warmte in hun benches goed doorstaan ?

Zaterdag

Vroeg uit de veren. Hotel heeft uitzonderlijk al om 6u45 voor alweer een copieus en overheerlijk ontbijt gezorgd. Om 7u30 zijn ook Dorota, Magda en Kasia al aanwezig om met de hondjes nog een laatste Poolse wandeling te maken. Opzetranden van de Europallets (cfr. Zending april 2011) in de Trailer geladen. Met wat pas- en vliegwerk met de benches, alle ‘Lucky Birds’ in beide wagens geladen. Na een bewogen afscheid zet de Karavaan zich om 8u40 bij een temperatuur (dan al) van 26° in beweging. Na 100km meldt Ellen een raar geluid vanuit het motorcompartiment. Even checken?  Blijkt een loszittende kabelgoot te zijn. Oef, dat was snel opgelost. Even naar de beestjes kijken achterin. Verschrikkelijk warm daar wegens geen airco en een asfalt-temp van 41,8°. De Kittens krijgen het na 150 km erg warm. De bench blijkt niet voldoende luchtcirculatie te voorzien. Andere bench genomen en jawel, we waren weer op weg. Gelukkig valt de thermometer eenmaal we Duitsland binnenrijden als een baksteen naar beneden. Werkelijk, op nog geen 30 km route van 31° naar 18°. Mooi, dan kan er wat vaart worden achter gezet want in Nuland zitten er al velen vol ongeduld te wachten.

Om 20u35 worden de benches snel uitgeladen en op Nederlands bodem geopend voor een welverdiende oefening ‘beentje-strek’.
Heerlijk om dan vanaf de zijlijn het hectische gedoe, geplas en gedrink, te kunnen gadeslaan. Al die blije gezichten en lieve snoetjes.... de eerste knuffels van nieuwe ‘ouders’ krijgen kan ó zo heerlijk zijn.
Dan maak ik me wéérom de bedenking : “Daarvoor doen we het nou !”
Bedankt aan iedereen voor de leuke berichten en steunende woorden, ook de thuisblijvers om alles in goede banen te leiden tijdens ons tripje.
En vooral.... Good Luck aan de 10 Vagabondjes met de rest van jullie leven.

Maddy en Stef 24/08 – 27/08,

Ellen en Lia 25/08 – 27/08