Verslag 40e bezoek Polen van 8 t/m 11 mei 2013
 
 

Woensdag 8 mei was het weer zover, op naar Polen.

Om 08.00 vanuit Zetten vertrokken en om 17.30 dingdong waren we bij Dorota.
Het reed in één woord super.
Gegeten, gedronken, gekletst en toen oogjes dicht en snaveltjes toe.

Donderdag 9 mei

Deze dag begon niet zo goed. ’s Morgens vroeg had één van de medewerkers in een ijzeren krat drie kittens gevonden. Amper een week oud en waarschijnlijk hadden ze er de hele avond en nacht in gelegen. Ze waren er niet best aan toe dus we zijn ermee naar de dierenarts gereden om ze uit hun lijden te laten verlossen.
Hoe kunnen mensen toch zo diep zinken.

                                                    

Nadat we van de dierenarts terug kwamen was de temperatuur al aardig gestegen.
Er was 27 graden voorspeld, maar het voelde aan alsof het 47 graden was. Het was letterlijk afzien, niet alleen voor de mensen, maar ook voor de honden. Toch, wandelen willen ze allemaal dus aan de slag !

Nadat we met een aantal honden hadden gelopen, voelden we ons als een rozijn dus hoogste tijd om de dorst te lessen. Even zitten en weer verder.
Per slot van rekening hadden we maar twee dagen dus de tijd was kostbaar.

Omdat ze in Opole en Tomaszów erg veel last hebben van teken, hebben we voor beide asiels voor twee maanden pipetten tegen vlooien/teken gekocht. In Tomaszów zijn al 2 honden dood gegaan door tekenziekte en omdat een andere hond lag te vechten voor z’n leven, moesten we iets doen. In Tomaszów kwamen ze de kennels niet meer uit dus dat geeft bij de 185 honden die er zitten veel stress en er ontstaan vechtpartijen. In Opole zijn er gelukkig geen honden ziek geworden en hopelijk blijft dat zo. 
(Hierbij meteen een oproep voor alles dat werkt tegen teken).

Natuurlijk heeft ook Blindzia de nodige aandacht gekregen. Blindzia is een jonge hond van een jaar oud met diabetes. Hierdoor ziet ze zeer slecht en heeft ze weinig kans op adoptie. Ze verdient een nobelprijs want ze is goed met kinderen, katten en honden. We hebben nog maar zelden zo’n lief dier gezien !

                                                         

Vrijdag 10 mei

We hadden met Ania afgesproken dat ze met de nieuwe directie van het asiel in Tomaszów naar Opole zou komen en 4 honden mee zou brengen. Het was voor hun het allereerste bezoekje aan dit asiel. Het is een eind rijden met de nodige ‘obstakels’ die genomen moeten worden. Om 10.00 waren ze vanuit Tomaszów vertrokken, maar omdat alles zo'n beetje tegen zat, waren ze pas rond 15.00 uur in Opole.
Nadat de hondjes uit de auto waren gehaald en hun behoefte hadden gedaan, gingen drie van de vier honden in een kennel. Het andere hondje was zo oud en zo teer dus zij is met ons meegegaan naar Dorota om daar de nacht door te brengen.
De volgende dag zouden we immers naar huis gaan en dit kleine omaatje trof het want ook zij kon voorgoed het asielleven achter zich laten.

Om even op de nieuwe directie in Tomaszów terug te komen… Elk jaar is er in Tomaszów een soort ‘competitie’. Hierbij kan iedereen zich inschrijven en met een plan komen. Degene die het asiel kan runnen met het kleinste budget wint in principe. Een rare en vreemde constructie natuurlijk, maar zo zijn er wel meer dingen waar wij niets van begrijpen.
In ieder geval hopen we dat deze jonge enthousiaste mensen de komende jaren het asiel van Tomaszów draaiende weten te houden en dat er veel honden en tegenwoordig ook katten een thuis zullen vinden. Wij staan achter deze mensen en doen ons best om ze met raad en daad bij te staan.

                                                            
        
           Het kersverse team van Tomaszów met desinfecteermiddelen en de pipetten tegen vlooien/teken


Zaterdag 11 mei 

Pfff 6 uur ging de wekker en dan ook nog eens regen en wind. Opstaan, aankleden, spullen pakken, thee zetten, wat eten en naar het asiel. De laatste rekeningen betalen, papieren invullen, hondjes laten plassen, hondjes en kat de bench in en rijden maar.
De terugweg is altijd meer gehaast omdat je zo snel mogelijk thuis wilt zijn zodat de honden de bench weer uit kunnen en hun behoefte kunnen doen. Het reed wederom geweldig en het gaspedaal had er zin in..

Om 18.30 waren we op honk en kon iedereen kennismaken met zijn hond of kat en deze in de armen sluiten.
Het is en blijft zwaar om te moeten kiezen, maar voor de dieren die mee zijn gekomen is de zon weer gaan schijnen. Dit is een grote troost, iets waar we ons aan vastklampen.

De dieren die mee zijn gekomen zijn: Lena, (ex kater)Sol, Lupo, Joker, Teja(nu Leja) en noodgevalletje Izzy dat we niet achter konden laten.

  
 

We danken Dorota voor haar gastvrijheid, haar inzicht en haar pure liefde voor dieren, de trouwe aanhang voor hun steun, voor het in gedachten meereizen, voor het opvangen van een hond, voor de lieve berichtjes in het Gastenboek, voor het adopteren van een hond of kat en de baasjes van Lena voor hun engelen geduld. Tevens danken we de mensen die druk zijn met de verkoop van spulletjes, het inzamelen van voer, benches, dekens, manden enz en iedereen voor hun financiële donatie. Dankzij deze steun zijn wij in staat tot de aanschaf van insuline en dieetvoer voor Blindzia, dieetvoer voor Inga, middelen tegen vlooien/teken/wormen, de aanschaf van brokken, aanschaf van desinfecteermiddelen, het verzenden van pallets, het vaccineren van dieren, het bevoorraden en ga zo maar door.

Wederom was het een trip met een lach en een traan, één van uitersten, maar gelukkig hebben we meer gelachen dan tranen weggepinkt.
Het was kort, maar productief en bovenal GOED.

Lia en Ellen