Verslag tripje november 2011

 

Maandag

Al vroeg uit de veren om de laatste spullen in te pakken en om goed 6.45 vertrekken we richting Polen.
Het verkeer is niet al te druk en we rijden rustig met de nodige stops, vooral in Duitsland genietend van de mooie herfstkleuren.
Grootse plannen van wat we allemaal gaan doen.
We rijden meteen door naar Dorota waar we weer mogen logeren. Altijd welkom en altijd gezellig.

Dinsdag

Op naar het asiel. We gaan met honden lopen die bij virtuele adoptie staan voor een update. Maken een rondje door het asiel om te kijken welke honden er allemaal zitten. Totaal zitten er 150 honden en 150 katten, het is hard werken voor de medewerkers en vrijwilligers op het asiel. We zien weer vele leuke hondjes zitten en  helaas ook honden die al jaren zitten te wachten op een thuis.
Maken foto's van honden waarvan we denken dat ze in Nederland een plekje kunnen vinden en verzamelen informatie.
Magda komt ons ook gezelschap houden en helpt mee.

Dorota laat ons nog een oude cocker, Stella,  zien. Zij is gevonden in een metalen krat bij de ingang van het asiel. Ze is net gesteriliseerd en moet nog herstellen van de operatie. Het is moeilijk deze oude dame zo te zien liggen, bibberend in haar mand. We hebben haar lekker toegestopt met een deken. Omdat Dorota nu een jonge hond in opvang thuis heeft zitten moet Stella nog een paar dagen geduld hebben, maar zondag of maandag mag ze met Dorota mee naar huis. Van daaruit probeert men een plekje voor haar te vinden.
Ook zitten er 5 kittens van een week of 4 oud. Zijn gevonden in een plastic zak. Natuurlijk bieden we aan te helpen met voeden.
We sluiten de dag af door gezellig met zijn viertjes te gaan eten.

Woensdag

Vandaag gaan we weer naar Tomaszˇw, Magda gaat met ons mee. We nemen ook een oude Duitse herder uit Opole mee, 15 jaar oud. Zij gaat naar een pension in de buurt van Tomaszˇw waar verwarmde kennels zijn. Helaas kunnen wij verder weinig betekenen voor deze herder omdat ze niet verdraagzaam is met andere honden of katten. Maar we kunnen wel helpen met het vervoer en dat doen we dan ook.
We komen wel later aan bij het asiel en de tijd is te kort om uitgebreid rond te kijken, maar we doen wel een kort rondje.
De beheerster van het asiel heeft allerlei lekkere dingen voor ons gekocht en het gezellig gemaakt.
Er zitten 165 honden en op meerdere plekken op het terrein zijn tijdelijke opvang mogelijkheden gemaakt. Hoewel de adopties zijn toegenomen komen er in verhouding nog altijd meer honden binnen dan dat er geadopteerd worden.
De beheerster verteld ons dat het financieel erg zwaar is rond te komen. Het voer vliegt er doorheen met zoveel dieren, sterilisaties/castraties moeten langer op zich wachten tot er weer geld voor is.
Er is een nest van 8 pups afgegeven bij het asiel zonder moeder. Wat een begin van je leven.
Zij zitten in de ziekenboeg. De gemeente had geld gegeven voor het aanleggen van verwarming daar, absoluut noodzakelijk. Helaas heeft het bedrijf er een zootje van gemaakt, het systeem werkt niet, men kan blijkbaar geen verhaal halen bij het bedrijf. Gemeente heeft geen geld beschikbaar voor een oplossing hiervoor en zo zitten oa deze pups nog in de kou en nattigheid.
We gaan naar het hotel waar we overnachten, frissen ons op en gaan een hapje eten.

Donderdag

Opnieuw op weg naar het asiel in Tomaszˇw. Op weg daar naar toe stoppen we nog bij een winkel om allerlei schoonmaak middelen en spullen te kopen. We laden de auto uit. Naast de pas gekochte spullen hebben we grote manden, medicijnen, riemen/halsbanden, een gedoneerde tondeuse, dekens, handdoeken, anti vlo en ontworming, snacks bij ons.
Men is zeer blij met deze bijdrage. Ook hebben we wat kattenvoer gekocht. De vorige dag waren er 2 dames aanwezig die onze hulp vroegen. Met eigen middelen voeren zij zwerfkatten, vangen ze ook om ze te laten steriliseren/castreren, met het voer is het makkelijker ze de vangkooi in te lokken en kunnen er nog meer dieren 'geholpen' worden om zo het aantal te beperken.
We lopen weer langs de kooien en moeten kiezen uit zoveel leuke, lieve, mooie honden die het allemaal verdienen.
Uiteindelijk kiezen we voor Rudzik, Wedel, Bram, Milo, Gabi. Een paar honden gaan mee naar Nederland en de andere zullen in pension verblijven in onze kennel in Opole.
Nog wat laatste foto's, we drinken wat en de beheerster trakteert ons op een maaltijd. De honden gaan in de benches en we vertrekken weer richting Opole. Daar is de kennel al in orde gemaakt en de honden maken zich het gemakkelijk in hun nieuwe droge verblijf. Wij gaan weer terug naar Dorota, eten wat en vertellen Dorota hoe het in Tomaszˇw was.

Vrijdag

De laatste dag alweer, het gaat veel te snel. Tijd voor laatste foto's, wandelingen, nog een keer de kittens voeren, heerlijk om te zien hoe ze met volle buikjes rond waggelen. Men is op zoek naar een gastgezin omdat ze te kwetsbaar zijn op het asiel. Ze zijn lekker actief, klimmen tegen je op, geven kopjes en knorren als een varkentje.
Papieren worden in orde gemaakt, nog wat boodschappen gedaan voor onderweg naar huis en op tijd naar bed.

Zaterdag

Vroeg uit de veren, ontbijt en om 8.00 zijn we op het asiel. De honden die mee gaan naar NL mogen nog even rond rennen voor ze aan de lange reis naar een totaal ander leven beginnen. Iets na 9.00 uur vertrekken we. De reis loopt voorspoedig, gelukkig geen files. De honden zijn braaf en om goed 19.00 arriveren we in Nuland. De honden kunnen hun poten strekken en eindelijk de blaas legen. Bali heeft het geluk dat hij meteen mee mag met zijn nieuwe baasjes en de andere honden gaan in opvang.

Hun foto's en beschrijving staan of komen op de site.

Het is weer een geslaagde trip geweest en een aantal honden zijn voor de winter weg uit Polen.
We willen iedereen bedanken voor hun bijdrage. Het inzamelen, de belangstelling, het meeleven.
We willen de mensen bedanken die deze honden een kans willen geven, door adoptie of door ze op te vangen.