Verslag tripje Polen eind okt/begin nov 2012
 

    

Zaterdag 27 oktober
We vertrekken op een christelijke tijd van half 9. Kort nadat we in Duitsland zijn aangekomen wordt de wereld zoetjes aan steeds witter. De wegen zijn schoon geveegd, maar de combinatie van koude en mist maakt dat het toch glad is. We zien een aantal auto's langs de kant van de weg op hun zijde liggen en verder heel wat mensen die met pech langs de kant staan. Met deze temperatuur niet te benijden.
Het blijft sneeuwen en we genieten enorm van de schoonheid van de omgeving.
 
Na de nodige stops komen we rond 8 uur aan bij Dorota waar we weer logeren. Dikke knuffel voor haar en voor Moherek, je kunt zien dat hij dol is op haar.
 
 
Zondag 28 oktober
Dorota heeft voor deze dag een wandeling georganiseerd. Via advertenties in kranten zijn mensen die een hond van het asiel geadopteerd hebben uitgenodigd om te komen. Ondanks de kou komen er toch aardig wat mensen en we herkennen de grote herder Lider.
Na de wandeling is het snel weer richting asiel waar het open dag is. Gelukkig weten de nodige mensen de weg naar het asiel te vinden om een kijkje te komen nemen. Sommigen hebben voer bij zich (ook in de loop van de week komen mensen voer brengen) en dit is meer dan welkom, want op wat dieetvoer na en een paar zakken puppy brok is het magazijn leeg.
 
We maken een rondje langs de kennels en zien al snel een oude collie reu zitten met als gezelschap een oud dametje van onbestemde afkomst. Het mag duidelijk zijn, de echte Vagabond hondjes. Ze zitten er net een paar dagen en hun leeftijd is hoog.
 
We laden de auto uit met (dieet)voer, manden, medicijnen, spuitjes/naalden, hondensnacks, dekens, halsbandjes, benches enz. en een medewerker begint met de plastic flappen om weer een aantal hokken tochtvrij te maken.

             
 
 
Maandag 29 oktober
Op weg naar Tomaszów. Begin van de middag komen we aan. Worden warm onthaald en Ania, onze 'informant' heeft vrij genomen van haar werk. Zij is degene die honden onder de aandacht brengt en informatie geeft die we nodig hebben om te bepalen of een hond mee kan naar een gastgezin of adoptant.
Lopen langs de kennels en zien weer zoveel leuke honden, te veel. Knappe Bolek, Watson, super trouwe Gabrys, konden we maar.
Ook voor dit asiel hebben we wat voer, manden, medicijnen/spuitjes enz meegenomen.
 
Die nacht logeren we in het hotel.
 
 
Dinsdag 30 oktober
Terug naar het asiel en nog een keer kijken bij de honden die mogelijk een volgende keer mee kunnen naar Nederland/België of in pension in Opole. Kiezen blijft één van de moeilijkste dingen om te doen.
De honden die dit keer mee gaan worden uit hun kennel gehaald en in een bench gezet. Voor hen het begin naar een nieuw en beter leven. Bemol, Ted, Selma, Edek en Tolus verlaten het asiel in Tomaszów.
 
Begin van de avond komen we weer aan in Opole. De kennels voor de honden zijn gereed gemaakt voor ontvangst.
Hapje eten en lekker onderuit gezakt genieten van een geslaagde 'actie'.
 
 
Woensdag 31 oktober
Snel naar het asiel en kijken hoe het gaat met de nieuwe bewoners. Voor Bemol is er een bezoek gepland aan de dierenarts.
Deze hond is gevonden en zo in het asiel terecht gekomen. Hij had de nodige wonden waar ook nog eens maden in zaten, was zwaar verwaarloosd. Arm dier, tijdens het behandelen van de wonden gedroeg hij zich keer op keer voorbeeldig, een geweldig lieve hond. De wonden waren inmiddels genezen, littekens waren het bewijs van zijn voorgeschiedenis.
Maar alle problemen waren nog niet voorbij voor hem. Bemol had moeite met plassen en bleek ook incontinent te zijn. Uit onderzoek kwam naar voren dat hij grote problemen had met de urinewegen, men verwijderde maar liefst 2 liter urine uit zijn blaas. Een operatie was zeer kostbaar en met terugkerende problemen zoals ernstige incontinentie, infecties en veel te weinig kans van slagen geen doen.
In overleg hebben we besloten hem in te laten slapen.
 
We hadden hele andere plannen voor deze schat en al na één dag was het al moeilijk afscheid van hem te nemen.

                                                    
 
Donderdag 1 november
Allerheiligen, een dag om de overledenen te herdenken, een dag die van groot belang is in Polen. Winkels zijn gesloten, zo ook het asiel. Dit geeft ons alle kans om te wandelen met honden, foto's te maken van honden die virtueel ondersteund worden, honden die in pension blijven en degene die in aanmerking komen voor adoptie.
Een lange dag waarop we veel kunnen doen.
 
Op weg naar 'huis' komen we langs een begraafplaats. Deze is prachtig verlicht door alle kaarsen aangestoken door familieleden van de overledenen. Een mooie traditie.
 
 
Vrijdag 2 november
Op weg naar de dierenarts, dit keer om rekeningen te betalen van entingen, bloedonderzoeken enz.
Van daaruit naar het asiel. Daar papieren in orde maken van de honden die mee komen, pensionkosten betalen. Benches passen in de auto, nog een rondje door het asiel, laatste foto's maken en wandelen met de honden die in pension achter blijven, Edek, Meggie en Tolus.
 
Op tijd terug, tas zover inpakken, lekker relaxen en op tijd naar bed.
 
 
Zaterdag 3 november
Iets voor 6 uur staan we op, even rustig ontbijten, laatste spullen inpakken en op weg naar het asiel.
De honden die mee komen mogen nog even los lopen en een plas doen, gaan in de bench. Afscheid van Dorota en haar dieren.
 
Het is heerlijk rustig rijden, geen enkele file, hondjes gedragen zich voorbeeldig.
Kort na 18.00 arriveren we, laten de honden snel uit de bench zodat ze weer een plas kunnen doen.
 
Ania gaat bij Jacqueline en Elodie wonen, Krycha bij Anne. De andere honden, Ted, Dino, Mona en Selma gaan tijdelijk logeren bij gastgezinnen.
 
We bedanken iedereen voor alle trouwe steun, adoptanten, gastgezinnen, sponsoren, virtuele adoptanten.
Ook willen we graag de mensen bedanken die bereid waren de eigen diertjes als logee te ontvangen.
 
Marleen, Fineke, Wilma en medewerkers, Wendy & Quinty, Monique, Joyce, Corrie, Kim, Leontien & Piet. Bedankt voor de goede zorgen van onze eigen schatten.

Dankzij jullie was het mogelijk om naar de asieldieren in Polen te gaan !
 


Piet met logé Bram