Verslag tripje Polen 27 oktober t/m 2 november 2013

 

Zondag

Om half 8 rijdt de taxi (Ellen) voor, we proppen de laatste spulletjes erbij en een kwartiertje later zijn we op weg. Het is heerlijk rustig op de weg, geen file’s en begin van de avond arriveren we bij Dorota waar de soep al klaar staan. Lekker eten en ontspannen na een lange rit.

Maandag

Op naar het asiel, eerst een rondje langs de kennels, ruim 135 honden en een 160 katten zitten er. Te veel leuke en lieve dieren die zitten te wachten op hun kans. We zijn onder de indruk van Heven, een oude reu die een rot leven heeft gehad. Altijd buiten aan de ketting en na 13 jaar bedankt voor zijn trouw. De methode van zijn baasjes om van hem af te komen was hem gewoon geen eten meer te geven en hem door te laten hongeren. Gelukkig kwam er net op tijd hulp en is hij weggehaald. Hij zit nu alleen in een kennel zodat hij aan kan sterken en niemand zijn brokken in kan pikken. Gelukkig is hij al wat aangekomen en steunen wij hem met goed voer, binnenkort komt hij op de site bij virtueel. Hij kan nog wel wat hulp gebruiken!

We laden de auto uit en maken een begin met het maken van foto’s van de honden die in pension zitten en virtueel ondersteund worden. Het is heerlijk weer, zo’n 20 graden, we gaan ook lekker wandelen met de honden. Zoals altijd genoeg te doen.

Dinsdag

Op tijd op weg naar het asiel in Tomaszow. Een warm onthaal door de nieuwe directrice en bestuur van het asiel. Jonge gemotiveerde mensen, druk bezig hun asiel te verbeteren. Zo is het al gelukt wat nieuwe kennels gedoneerd te krijgen, een aantal hondenhokken en materialen van bedrijven die ‘over’ zijn na een klus. Grote plannen voor verbeteringen, zowel op korte als lange termijn. Vagabond-Pets zal hen hierbij steunen waar mogelijk.

 ’s Middags wandelen met een aantal honden en we vallen als een blok voor Charlie en Rocco, 2 niet meer zo jonge grotere reuen. Zien Becky zitten, een teefje van nog geen jaar met een heel raar voorpootje dat alle kanten op draait. Je wilt ze allemaal meenemen, maar dat gaat niet lukken. Er zitten trouwens momenteel 190 honden in het asiel. Ook zien we Sofietje, een kleine poezedame met een verlamd voorpootje. Er zijn geen opvangmogelijkheden in dit asiel voor katten(dit willen ze trouwens wel in de toekomst realiseren) en het dametje verblijft dus in een bench. We kijken elkaar aan en weten wat we doen, ze gaat mee naar NL.

We laden de auto uit, hebben voer bij ons, virkon(ontsmettingsmiddel), dekens, riemen/halsbanden, medicatie en benches.

We sluiten de dag af met een etentje samen, heel gezellig, ontspannen. Natuurlijk gaat het over de dieren op het asiel, de plannen voor het asiel, maar ook gewoon even genieten van elkaars gezelschap.

Woensdag

Na een nacht in het plaatselijke hotel opnieuw naar het asiel. Dankzij donaties is het mogelijk opnieuw middelen tegen vlooien te kopen. Deze kleine rotzakken zijn nog actief door het zachte weer. Ook worden er 2 grote zakken puppyvoer gekocht.

Dankzij de inzet van Myriam en Ab, zij zijn druk bezig geweest met het verkopen van spulletjes op rommelmarkten en het maken van kussen voor de verkoop, kunnen we een donatie doen van 1200 zl. Dit als bijdrage in de kosten voor de verbeteringen op het asiel. Daarnaast zal een klein deel van dit geld besteedt worden aan onderzoek/behandeling van Rudi, een hond die al langere tijd kampt met vacht problemen en waar het asiel gewoon geen geld voor heeft dit verder te onderzoeken.

Met een goed gevoel verlaten we dit asiel en hopen dat we hen kunnen blijven helpen hun droom waar te maken op een asiel waar het leven voor de dieren een stuk prettiger zal worden.
De viervoeters die het asiel mogen verlaten en of in opvang gaan in NL of in pension in Opole zijn: Charlie, Beckey, Lizzy, Bunia en kitten Sofietje.

Donderdag

Allerheiligen. Winkels zijn dicht, mensen vrij. We zijn weer op tijd op het asiel om te gaan wandelen met verschillende honden, foto’s te maken, filmpjes. Op naar de dierenarts om te rekening te betalen. En dat klinkt eenvoudig dan het gaat, na bijna 3 uur staan we weer buiten. Hebben snel een hapje gegeten met de dierenarts en een kleine reanimatie ondergaan bij het zien van het bedrag op de rekening.

Ook gaan we nog even op bezoek bij Joanna en Maja. Zoals jullie gelezen hebben is Maja niet mee naar NL gekomen ivm haar gezondheid. Maja ziet ons totaal niet staan of zitten, heeft volop oog voor haar nieuwe baasje Joanna en haar moeder. Ze ziet er goed uit, pikt eten van tafel als ze de kans krijgt. Heeft verder nog gezelschap van 3 andere honden en een paar katten. Een heerlijk grote tuin waar ze rond kan scharrelen. Het is goed zo.

Vrijdag

Papieren in orde maken van de dieren die mee komen. Pensionkosten betalen. Passen van de benches in de auto. Lekker wandelen met de pension honden. De laatste dag alweer. Even aan de wandel met Heaven, lekker relaxed, lieverd die het beroerd heeft gehad in zijn leven.
Op tijd naar ‘huis’, eten en betijds naar bed. Toch moe van een hele week van alles en nog wat doen, het regelen van zaken, emoties, maar ook tevreden.

Zaterdag

Vroeg uit de veren en naar het asiel. De honden die mee komen krijgen nog even de kans hun behoeften te doen en wat energie kwijt te raken. Ze krijgen hun plekje in de benches en goed 8.45 zijn we op weg naar Nederland.

Geen file te bespeuren(gelukkig), een paar nodige stops en rond 18.00 arriveren we op plaats van bestemming waar iedereen vol ongeduld staat te wachten.
Gastgezinnen die hun pleeghondjes zien en in de armen sluiten. Gelukkig dat zij er zijn, hoe anders zou het lopen voor de dieren die vaak al langere tijd zitten te wachten.

Pretpakketjes gaan mee, inclusief een heerlijk zacht dekentje en mooie riem.
Een nieuw begin, eindelijk een kans op een eigen mand, een thuis.

We willen iedereen weer bedanken voor alle steun en hulp. Ook willen we Ewa niet vergeten. Zij was een week voor ons in Polen en zo konden extra dieren het asiel verlaten voor de winter.

Kijk op de site hoe het verder gaat met de honden Tola, Eliza, Demi, Bunia, Lija, Tina en Lizzy.
En natuurlijk ook kitten Sofietje.


Ellen en Jeannette