Reisverslag 12e bezoek aan Polen van 31-03-2009 t/m 04-04-2009

 

Maandag 30 maart

Rond half 11 zijn wij (Adriaan & Melanie) vertrokken richting Polen, deze eerste dag van de trip hadden we niet veel op het programma staan, dus op ons gemak zijn we richting Polen gereden. We zouden de eerste nacht overnachten in een hotel in Barleben (Duitsland) hier kwamen we rond 16:30uur aan. Na een heerlijke maaltijd en een frisse douche zijn we op tijd in bed gerold.
    

   

Dinsdag 31 maart

Vanmorgen zijn we rond 8:30 uur vertrokken uit Barleben en passeerden we rond 11:30 uur de Poolse grens. Direct na de passage merk je gelijk dat de tijd toch wel even stil heeft gestaan in Polen, heel veel is oud en vervallen en zo ook het wegdek van de eerste 75 km. Na 3 kwartier gehobbeld te hebben door gaten en kuilen lag er een mooie strakke betonbaan. Bij Wroclaw hebben we nog even een stop gemaakt om de benen te strekken. Om 14:30 uur waren we bij ons hotel in Opole, hier hebben we ingecheckt en onze spullen naar de kamer gebracht en daarna zijn we snel naar het asiel gereden waar we om 15:30 uur werden verwacht. Daar aangekomen werden we door Magda hartelijk ontvangen. We kregen direct een rondleiding door het asiel, de eerste indruk was prima. Alles zag er keurig uit, iedereen werkte er hard om het de hondjes zo goed mogelijk naar de zin te maken. Na de rondleiding hebben we de auto leeggehaald, we hadden zo’n 110 kg voer bij ons en 4 ‘nieuwe’ hokken die in de Vagabond-Pets kennels komen te staan.
    

        

Woensdag 1 april

Vandaag zijn we om 9:45 uur vertrokken naar Czestochowa om daar het hondje Sjefke op te halen. We zijn er hartelijk ontvangen door de cheffin van het asiel, we konden foto’s maken en ondertussen werden de formaliteiten voor de overplaatsing in orde gemaakt. Het asiel zag er in zo de eerste indruk goed en verzorgt uit, de mensen waren er vriendelijk en de honden konden los rond rennen over het afgesloten terrein. Nadat alles in orde was gemaakt hebben we Sjefke in de bench geladen en zijn we weer terug gegaan naar Opole. In Opole kreeg Sjefke een enorme Vagabond-Pets kennel tot zijn beschikking inclusief mand, deken, water en voer.
    

In de middag zijn we begonnen met het in elkaar zetten van de hokken die we mee hadden genomen, we hebben er 2 in elkaar gezet. Rond de klok van 18:45 uur arriveerden ook Ellen & Jeannette in Opole na een lange reis, ze werden welkom geheten door Sjefke die net z’n uitlaatronde kreeg. Ook zij hadden weer een auto vol met 350 kg voer en benches, dus na een bak koffie en bijkletsen werd de auto nog even leeggehaald en alles keurig in het magazijn gelegd. Magda kreeg van Ellen & Jeannette een cadeau overhandigd, daarin zat een otoscoop die geschonken is door AMCF. Daarna hebben we benches en voer ingeladen wat mee kon naar Tomaszów want daar gaan we donderdag naar toe. Nadat alles in orde was gebracht voor de reis naar Tomaszów hebben we nog even gezeten en zijn dan ieder zijns weegs gegaan richting bed.
    

Donderdag 2 april (reddingsoperatie Tomaszów)

Vanmorgen zijn we al vroeg uit de veren want we gaan naar Tomaszów. Eerst zijn we via Dorota’s huis gereden want Ellen, Jeannette, Dorota en Magda gaan ook mee, rond 9:00 uur vertrekken we met 3 auto’s naar Tomaszów. Daar aangekomen zijn de verschillen tussen Opole en Tomaszów meteen duidelijk. Het ziet er nu redelijk uit, alles is schoongemaakt zelfs de looppaden zijn geveegd maar verder is het vergane glorie, de kennels zijn oud, de hokken in de kennels zijn verre van nieuw. Er zijn 3 mannen aan het werk, waarschijnlijk omdat het geld oplevert maar verder hebben ze weinig oog voor de honden en dit is duidelijk aan alle honden te merken want zodra ze de werklui zien dan kruipen ze weg.
    

Na enig overleg en uitgezoek zijn we eruit welke honden mee gaan naar Opole, het zijn 7 honden geworden voor Vagabond-Pets, 7 voor het asiel in Opole en 1 Collie voor stichting Collie & Co in Nood, dus in totaal 15 honden werden bevrijd uit hun benarde positie. We hebben de benches klaargezet en de dieren werden gevangen en in hun benches gedaan. Na enig passen en meten had ieder hondje een plekje in een auto en werd de reis naar Opole weer ingezet. In Opole aangekomen hebben we alle hondjes uitgeladen en in kennels gestopt, je ziet en merkt direct aan de hondjes dat ze in de gaten hebben dat ze in een andere wereld zijn beland, de bange blik in hun ogen is veranderd in trouwe hondenogen zoals een hond moet kijken. Geen gestreste hondjes meer…….maar 15 lieve hondjes hadden we nu. Ter afsluiting hebben we nog lekker gegeten en met een voldaan gevoel zijn we richting ons bedje gegaan.
     

  

Vrijdag 3 april

Voor vandaag hadden we besloten om eerst even 'uit te slapen', om 10 uur waren we aanwezig in het asiel van Opole. Het werd een dag van allerlei klusjes, foto’s maken, hondjes uitlaten, 2 hokken in elkaar zetten, papieren + paspoorten in orde maken voor de terugreis enz. enz.

Gelukkig speelde het weer goed mee, het was ruim 20 graden en kurkdroog, dit maakt alles wat vrolijker en gemakkelijker. Aan het einde van de dag zijn Ellen & Magda naar de dierenarts geweest in Opole om alle paspoorten op te halen voor de terugweg naar Nederland en heeft de rest alle benches e.d. in orde gemaakt voor de terugreis. Er komen 14 hondjes mee naar Nederland dus het is heel wat passen en meten om alles op z’n plek te krijgen…….maar waar een wil is is een weg!!! Toen eindelijk Ellen & Magda terug kwamen bij de dierenarts vandaan hebben we nog wat gekletst, gegeten en de planning voor zaterdag besproken.

Zaterdag 4 april (dag van de waarheid)

Vandaag gaan we met 14 hondjes terug naar Nederland. Om 7:45 uur is iedereen aanwezig in het asiel en worden de hondjes in de benches gestopt en in de auto’s geladen. Na ruim een uur heeft iedere hond een plekje gekregen en is alles in orde voor vertrek. Na het afscheid nemen van Dorota en Magda rijden we om 9:10 uur weg…………14 blije hondjes en 4 tevreden vrijwilligers op weg naar Nederland. Met 4 stops en een zeer voorspoedige reis komen we om 19:30 uur aan in Den Bosch, hier worden we opgewacht door Bert & Lia (met heerlijke koffie) en nieuwe baasjes. Zodra alle hondjes zijn uitgeladen en door de tuin hebben gerend, worden de hondjes gekoppeld aan hun nieuwe baasjes.
    
    

We hebben een drukke week gehad, veel indrukken opgedaan en veel gezien en gedaan, maar het was zéér zeker de moeite waard en ook zeker voor herhaling vatbaar.

Onze complimenten gaan uit naar Magda, iemand die zoveel verantwoordelijkheid heeft, iemand die onze stichting bijstaat, o.a als tolk, iemand die zo bewogen is met de hondjes, iemand die vrijwillig zoveel tijd besteed aan het werk in en voor het asiel en daarbij ook nog een eigen stichting heeft, iemand die alles tot in de puntjes regelt………….in één woord SUPER !!! Waren er maar véél meer van zulke mensen………dan was hulp over de grenzen een stuk eenvoudiger !!!
    

Als je dan nu terug kijkt op de afgelopen week dan weet je gelijk waar je hét allemaal voor doet, het kost een hoop tijd en energie, dit geldt voor alle vrijwilligers, maar nu weet je één ding zeker: het is de moeite dubbel en dwars waard.