Reisverslag 6e bezoek aan Polen van 18-22 juni 2008

Woensdag 18 juni

De reis begint om 8.50 in Weert waar we hebben afgesproken. De auto, skybox en aanhanger zitten propvol. Het wordt een heel bijzondere reis, er komen namelijk 2 oudere hondjes mee, Bambi(12/13 jaar oud gaat in Antwerpen wonen bij Monique en Jan) en Peretke(17/18 jaar zij gaat in Zuid-Holland wonen bij Rineke).
Verder komt ook nog Psotka/Nina mee, zij gaat in pleegzorg bij Ellen.

De reis verloopt voorspoedig, het is mooi weer, voor we het weten zitten we dan in Polen.
De eerste 70 km zijn minder prettig rijden, de toestand van het wegdek maakt dat het de kwaliteit van tandvullingen danig op de proef stelt.
’s Avonds om 22.00 komen we bij Dorota aan(waar we deze dagen logeren), zij staat al buiten te wachten samen met Magda.
Er komt nog allerlei lekkers op tafel en we praten bij over Bambi, Kazuki, Baster enz.
Baster gebruikt speciale hartmedicatie die vrij duur is. In Nederland is dit niet te verkrijgen, maar we gaan navragen of er een vergelijkbaar(goedkoper)middel is.

 

Donderdag 19 juni

Vandaag gaat we kijken naar een asiel in Tomaszów. Er verblijven hier 150 honden, terwijl de capaciteit hiervoor niet toereikend is. De gemeente geeft een vergoeding, helaas moet hier alles zoals gas, licht, water, dierenarts, voer enz. van betaald worden. Het asiel is oud en heeft naast een gebrek aan financiële middelen ook een te kort aan vrijwilligers. Dit betekent dat de dieren hun verblijf niet uitkomen. Verblijf is een luxe woord voor een betonnen ruimte met scheuren en gaten en gaas dat één en al  roest is. De houten hokken die er in staan zijn danig aangevreten door de honden. Men is aan het sparen zodat er nieuwe hokken gemaakt kunnen worden. Het eten bestaat uit slachtafval met brood.

We hebben voer, medicijnen, verband, middelen tegen vlooien/wormen, oor/oogdruppels, dekzeilen, emmers, handdoeken, dekens bij ons. Het is een druppel, maar ze zijn er erg blij mee. Het is de enige hulp die ze krijgen.

We rijden ook nog naar Warschau, deze stad heeft de twijfelachtige eer het grootste asiel van het land te hebben. Er verblijven 1500!!  honden en een onbekend aantal katten.

Het asiel blijkt al gesloten te zijn.

 

Vrijdag 20 juni

Vandaag gaan we naar Opole waar we “onze” hondjes zullen zien.

Ook nu hebben we voer, medicijnen, verband, dekens, speeltjes, een stethoscoop enz. bij.

Alle spullen zijn trouwens ingezameld door vrijwilligers, sommige dingen zoals bv. Betadine en Furosoral(dit gebruikt Tygrys) hebben we kunnen kopen door extra giften die we hebben ontvangen. Bij Peretke wordt een chip geplaatst en bij haar en Bambi worden de oren nog even schoon gemaakt. We wandelen met een aantal honden, maken foto’s voor de virtuele adoptie(er komen nieuwe hondjes bij te staan)en borstelen een aantal honden.De groene strips zijn 100 Furoseral tabletten voor Tygrys
 

Voor Kazuki hebben we een verrassing, er is een voetbal gedoneerd. Hij gaat helemaal uit zijn dak, springt en loopt te schudden met zijn bal om vervolgens al hijgend er naast te gaan liggen. Helemaal blij. Zo mooi om te zien.
Later horen we ook nog van Magda dat er een aantal oude houten hokken die niet meer gebruikt worden(in Opole zijn er mooie, nieuwe verblijven gebouwd), geschonken worden aan het asiel in Tomaszów. Hoewel het asiel in Opole onze basis blijft, hebben zij inmiddels minder hulp nodig en gaan we ons meer richten op o.a. het asiel in Tomaszów.

Zaterdag 21 juni

Ook vandaag gaan we weer naar het asiel in Opole. We laten nog wat honden uit en Lucas en Peretke worden ook nog gewassen. Lucas ziet er erg knap uit na zijn wasbeurt. We moeten snel zijn met foto’s maken want hij doet niets liever dan ter aarde storten en zich lekker te schuren op de grond.

Nefre wassen we ook, maar met haar vacht zit een borstelbeurt er niet in, hier komt de tondeuse aan te pas. Ze laat een jas achter, moet met deze warmte toch prettig aanvoelen. Morús borstelen we ook nog waarbij hij helemaal gek wordt. Hij slooft zich gigantisch uit wat het borstelen niet makkelijker maakt, maar heeft duidelijk(net zoals de andere honden)veel plezier met de aandacht die hij krijgt. Helaas is de tijd te kort om ook hem nog te wassen.

Het is tijd om alvast de papieren in orde te maken voor de 3 honden die mee gaan naar Nederland. Dit scheelt weer morgen want we willen graag vroeg vertrekken.

Zondag 22 juni

Om 6 uur staan we op. Het beloofd warm te worden en we willen vroeg op pad. Eerst nog even een ontbijtje, spullen inpakken en dan gaan we eerst Psotka ophalen. Zij is al die tijd bij Magda geweest. Vervolgens gaan we naar het asiel. De benches worden in orde gemaakt, de honden gaan er in. We nemen afscheid en rond 8.45 vertrekken we weer richting Nederland.
De honden gedragen zich perfect. We maakten ons het meeste zorgen om Peretke, maar deze dame ligt  vooral  te slapen. Alleen als we tijdens een pauze wat eten maakt ze met een verontwaardigd koppie en een blafje kenbaar ook wel wat te lusten.
We stoppen regelmatig, laten de honden wat drinken en plassen, maken ze een beetje nat en leggen handdoeken op de bodem van de bench die we ook iedere keer weer nat maken. Het is erg warm en dit koelt lekker af.

Rond 19.30 komen we in Den Bosch aan waar we hebben afgesproken met de nieuwe baasjes van Bambi en Peretke. We zijn zo ongelofelijk blij dat deze hondjes nog een kans krijgen. Op het asiel konden ze het bijna niet geloven dat deze 2 nog geplaatst werden. Zeker Peretke, die toch zo’n 8 jaar in het asiel heeft gezeten. Gelukkig zijn er mensen die juist de oudjes nog een kans willen geven.

Ellen en Jeannette