Reisverslag 7e bezoek aan Polen (binnen één jaar) van 19 t/m 23 augustus 2008.
 

Dinsdag 19 augustus
 
Het vertrek is gepland om 9.00 uur. Gelukkig hebben we dit keer we een bus mogen lenen en die zit afgeladen vol met van alles en nog wat. Het afwerken van de papieren voor de bus zit iets tegen en uiteindelijk vertrekken we om 10.00 en al snel besluit het navigatiesysteem vakantie te nemen.. Vol goede moed, zin en vrolijkheid gaan we verder en de reis verloopt verder prima. We stoppen een paar keer onderweg en om 22.00 komen we bij Dorota (beheerster asiel Opole) aan. Ze wacht al op ons samen met Magda, onze steun en toeverlaat en laten we eerlijk zijn, de enige die we kunnen verstaan want ze spreekt goed Engels. We hebben heel wat bij te kletsen en te vragen en om 01.30 gaan de lichten uit.
 
woensdag 20 augustus
 
Vandaag gaan we naar het asiel in Tomaszów. Na enige tijd rijden moeten we stoppen. Ellen houdt het niet meer van de pijn in haar linkerzij. We vragen (Magda dus) aan een man waar een arts is, hij is zo vriendelijk ons naar een ziekenhuis te rijden. Hier doen ze de nodige onderzoeken, en terwijl we wachten op de uitslag wordt Ellen erg vrolijk van de pijnmedicatie en spierverslapper. De uitslagen wijzen niets uit en met het advies om thuis de huisarts op te zoeken vertrekken we weer. Erg aardige mensen en geen wachttijden. We zien een ziekenhuisbed voorbij komen die zo uit een film over de jaren zeventig lijkt te komen. Ook hadden we een kitten bij ons die we bij haar nieuwe baasje zouden brengen. Het was geen probleem; ze mocht mee naar binnen en de artsen vonden haar erg leuk.
Door de pijnstiller en spierverslapper kan Ellen niet verder rijden dus Dorota moet ons komen redden. Ze heeft twee uur met het openbaar vervoer moeten reizen en een stuk met een taxi, maar gelukkig kunnen we alsnog naar Tomaszów.
                                                                    
                                                                              In het Ziekenhuis van Czestochowa
 
In Tomaszów worden we hartelijk ontvangen en de directeur kijkt zijn ogen uit wat we allemaal uitladen. We hebben veel voer, 6 manden, 2 kunststof hokken, medicijnen, 'gereedschap' dat nodig is om te kunnen castreren/steriliseren, betadine, watten, verband, schoonmaakmaterialen, middelen tegen wormen/vlooien, een stethoscoop, een tondeuse, dekzeilen, een hogedrukreiniger, lekkernijen, speeltjes, voertonnen, emmers, handdoeken. Van de hogedrukreiniger zegt de directeur dat we ze hiermee de volgende eeuw in helpen.. Ze hebben gewoon niet de middelen om dit aan te schaffen. Ook hebben we hechtdraad bij ons, iets dat hartstikke duur is, maar hiermee willen we bijdragen aan het castreren/steriliseren. Het is armoe troef en het asiel ademt letterlijk somberheid uit.
We nemen 2 hondjes mee naar Nederland in pleegzorg en 1 hond gaat naar het asiel in Opole waar hij betere plaatsing mogelijkheden heeft. Het geluid van de vele andere honden als deze 3 dieren uit de kennels worden gehaald is zó indrukwekkend en iets waar je alleen maar om kunt huilen. 

                                                   
                                              Hondje in middelste hokje gaat met ons mee. Hondje rechts ziet er ook lief uit.                                
     
                           Wat  een geweldige hond.                                                                We nemen hem mee naar Opole, veel beter dan hier.
 

We maken wat foto's van honden voor bij de virtuele adoptie. Het is daar zo hard nodig allemaal. Als we vertrekken staat de directeur met tranen in zijn ogen. We willen dit asiel blijven steunen. 
Het is inmiddels 23.00 wanneer we bij het asiel in Opole aankomen. Vreemd tijdstip voor de dieren dus heel veel lawaai. We brengen de 3 honden naar gereedstaande kennels en gaan terug naar het huis van Dorota....heerlijk, eindelijk slapen. 

         
                                                             Magda verteld de directeur over de hulpstukken van de hogedrukspuit
 
donderdag 21 augustus
 
Vandaag gaan we weer naar het asiel in Opole waar we 'onze' hondjes zien.
We wandelen volop en maken foto's voor de virtuele adoptanten van Sonia, Pusia, Kazuki, Morús, Lord, Tygrys enz. 
    
                                             Sonia                                                  en                                                            Pusia
    
                                            Tygrys                                                                                                                             Baster            

We kijken ook naar honden die we bij de virtuele adoptie op de site willen plaatsen. Hier zitten weer de nodige oudjes/en langblijvers bij en er zijn helaas veel nieuwe dieren bijgekomen, waaronder Fred.
                                                         
                                                                                                           Fred
 
We maken een begin met de vachtverzorging van de grote hond uit Tomaszów die we Ben hebben genoemd. Een knappe kerel van amper 2 jaar oud, kruising Collie/Leonberger. Hij heeft vrij lange haren die behoorlijk in de klit zitten en gedeeltelijk vervilt zijn. We zijn zeer dankbaar voor de gedoneerde trimscharen die we ook nu weer zo nodig hebben.
De bus wordt verder uitgeladen. We hebben manden, medicijnen (waaronder tabletten voor Tygrys), een tondeuse, een schaar, klem en hechtdraad voor een operatie, betadine, honden- en kattenvoer (waaronder dieetvoer), voertonnen, ontworming/antivlo middelen, rimadyl, antibiotica, verband, verbandschaar, shampoo voor ze.

   
  Foto's boven en onder: spullen die we bij ons hebben voor Opole. Ook al zijn de kennels nu nieuw, de behoefte aan spullen, medicatie en voer blijft nodig. 
   
 
vrijdag 22 augustus
 
Vandaag gaan we weer naar het asiel. We maken nog wat foto's en de papieren voor Nefre en Atol die mee komen naar Nederland worden in orde gemaakt. Deze 2 senioren hebben het geluk dat ze samen op de Veluwe gaan wonen. Ze krijgen een grote tuin en wonen 3 minuten wandelen van het bos. Na ruim 3 jaar asiel wordt het geduld van deze 2 oudjes eindelijk beloond.
 
We gaan met 2 honden naar de dierenarts in de stad die gesteriliseerd moeten worden. We kopen er nog wat voeding voor kittens. Er zitten momenteel 40 kittens, maar ook de nodige volwassen katten. We wassen een hele lieve oude teckel (Fred) met speciale shampoo (die we bij ons hadden). Het is zo fijn dat we de spullen meteen kunnen gebruiken.

   
                                                                                                                                                      Fred wordt gewassen
   
                          Tequila bij de dierenarts                                                                            En nog een hondje.
's Middags brengen we een paar honden naar de dierenarts voor sterilisatie (waaronder Tequila een blije Stafford), doen wat andere klusjes en sluiten de dag af door nog even bij onze pleeghondjes te gaan zitten... Horen we het goed ?? Even checken....jawel we zijn ingesloten en er zit niets anders op dan het hoofd door het hondenluik te steken en hard om Dorota te roepen. Gelukkig worden we snel bevrijd anders had ze ons misschien kunnen plaatsen onder het ras Hollandse kaasmeisjes.
 

's Avonds lekker genieten bij Dorota achter in de tuin bij de bbq.
                                                                         
 
zaterdag 23 augustus
 
Tijd om naar huis te gaan. Eerst nog Nefre, Atol, Tommie en Misty ophalen. De paspoorten van de honden liggen al klaar. We nemen weer afscheid van Dorota en Magda en vertrekken naar Nederland samen met de hondjes die een nieuw en gelukkig leven tegemoet gaan.  De reis verloopt goed, de plaspauze van de honden gaat prima. We zijn zo blij dat deze honden een eigen plekje krijgen. Vooral voor Nefre en Atol. Er staan weinig mensen te dringen om een hond in huis te nemen van 12 of 14 (ook nog eens blind aan 1 oog).

   
                                            Nefre 14 jaar                                                                                                Atol 12 jaar      
 
In Den Bosch aangekomen kunnen alle honden even de tuin in om hun behoefte doen. Tommie blijft in Den Bosch en Misty (het hondje dat in het houten hokje zat) gaat naar Haler in pleegzorg. Atol en Nefre blijven ter overnachting in Den Bosch.
 
zondag 24 augustus
 
Een belangrijke dag voor Atol en Nefre. Om 10.30 belt Fineke aan, ze is zeer blij met haar senioren. Eigenlijk biedt ze deze hondjes de enige kans de ze hebben. We weten zeker dat ze het bij Fineke en haar andere 2 honden fantastisch zullen krijgen en nooit iets tekort zullen komen. 
Hier doen we het voor.
 
Graag willen we elke virtuele adoptant, sponsor, verzamelaar, ritselaar, donateur, adoptant bedanken voor zijn/haar bijdrage. Zonder jullie was dit alles niet mogelijk geweest. Wij worden bedankt, maar uiteindelijk kan dit alleen dankzij de gezamenlijke inspanning van de Vagabond familie en alle andere mensen die behulpzaam zijn.
Een dikke zoen en knuffel voor jullie allemaal.